Skaidrinimo medžiagos
Pasibaigus alkoholinei fermentacijai, talpose gautas vynas yra lyg koloidinė suspensija su įvairios prigimties dalelėmis pakibusiomis vyne. Elektrinės to paties krūvio jėgos atstumia daleles viena nuo kitos, palaiko jas talpoje, taigi savaiminė sedimentacija vyksta labai lėtai. Be to, natūrali ar centrifūgos jėgomis paskatinta sedimentacija neužtikrina vyno stabilumo laikymo metu.
Bentogran - granuliuotas natrio bentonitas skirtas ekonomiškam ir greitam baltymų stabilizavimui vyne ar sultyse. Šis bentonitas yra nedulkus, labai greitai paruošiamas ir pasižymi labai aukštu baltymų adsorbciniu pajėgumu.
Gelsol - skysta maistinės rūšies želatina, skirta vyno skaidrinimui ir stabilizavimui, naudojama kartu su Spindasol'iu. Ši želatina yra labai patogi naudoti, - nereikia išansktinio paruošimo. Produktas yra stabilus ir turi aukštą polifenolių pritraukimo indeksą, greitai suveikia ir nusėdusios nuosėdos sudaro labai kompaktišką sluoksnį.
Spindasol - tai skaidrinantis preparatas, amorfinio silicio dioksido zolis, specifinio krūvio dėka pritraukia drumstumą sukeliančias koloidines daleles ir jas nusodina. Suteikiami privalumai: kompaktiška ir greita sedimentacija, mažiau nuostolių, pagerėjusi filtracija, geresnis stabilumas.
Decoran CX-H - nedulki aktyvinta anglis, skirta spalvos koregavimui. Dėl specifinio aktyvaus didelio paviršiaus ploto (900-1100 m2/g), produktas adsorbuoja iš vyno spalvą įtakojančius junginius.
Deodal - aktyvinta anglis, skirta skonio ir kvapo koregavimui.
Ittiosol - skysta žuvies želatina, skirta vyno skaidrinimui.
Skaidrinimo įrengimai
E-flot Kompanijos "AEB" įranga skirta vynų, ypač putojančių, skaidrinimui. Veikimo principas paremtas floatacijos principu. Dažnai drumstumą sukeliančios dalelės yra labai lengvos, sunkiai sėda talpose, taigi nuskaidrinimo procesas gali būti labai ilgas ir brangus. E-flot įrangos paduodamos inertinės dujos vyne ar misoje prisijungia prie drumstumą sukeliančių dalelių ir kelia jas į viršų, tokiu būdu vynas talpoje nuskaidrinamas. Įrangos privalumai: labai trumpas nuskaidrinimo laikas, efektyvus skaidrinimo medžiagų panaudojimas, energijos ekonomija (nereikalingas šaldymas) ir kt.
Stabilizavimo medžiagos
Baltymų stabilizatoriai
Bentogran - granuliuotas natrio bentonitas skirtas ekonomiškam ir greitam baltymų stabilizavimui vyne ar sultyse. Šis bentonitas yra nedulkus, labai greitai paruošiamas, ir pasižymi labai aukštu adsorbciniu pajėgumu.
Spindasol - tai skaidrinantis preparatas, amorfinio silicio dioksido zolis, specifinio krūvio dėka pritraukia drumstumą sukeliančias koloidines daleles ir jas nusodina. Suteikiami privalumai: kompaktiška ir greita sedimentacija, mažiau nuostolių, pagerėjusi filtracija, geresnis stabilumas.
Polifenolių stabilizatoriai
Gelsol - skysta maistinės rūšies želatina, skirta vyno skaidrinimui ir stabilizavimui naudojama kartu su Spindasol'iu. Ši želatina yra labai patogi naudoti, - nereikia išansktinio paruošimo. Produktas yra stabilus, ir turi aukštą polifenolių pritraukimo indeksą, greitai suveikia ir nusėdusios nuosėdos sudaro labai kompaktišką sluoksnį.
Spalvos stabilizatoriai
Taninai apsaugo natūralius spalvą suteikiančius polifenolius (antiocianus) vyne. Taninai apsaugo nuo laisvųjų radikalų poveikio sukeliamų oksidacinių reiškinių. Taninai taip pat pagerina natūralią vynų taninų struktūrą, pagerina aromatinius ir skoninius vynų niuansus.
Arabinol (gumiarabikas). Gumiarabikas tai iš akacijų sakų išgautas natūralūs stabilizatorius. Produktas neleidžia susidaryti baltymų-polifenolių kompleksams (išvengiama drumstimosi), apsaugomi natūralūs fenoliniai spalvos junginiai. Stabilizuodamas aitrius polifenolius junginius, gumarabikas suteikia produktui geresnes, subalansuotas skonines savybes. Gumiarabikas taip pat stabilizuoja produktą nuo kristalų susidarymo.
Vyno akmens stabilizatoriai
New-Cell tai tirpus vandenyje organinis polimeras, apsaugantis vyną laikymo metu nuo vyno akmens kristalų susidarymo ir augimo. Skirtingai nuo žinomų vyno akmens stabilizatorių, New-Cell yra aktyvus aukštesnėse temperatūrose ir jo poveikis išlieka ilgai. Suteikiami privalumai paprastas ir patikimas stabilizavimo procesas, energijos ekonomija (išvengiama stabilizavimo šalčiu).
Mikrobiologinis stabilizatorius
Microcid - tai konservantas-antioksidantas sudarytas iš kalio sorbato, kalio metabisulfito, askorbininės ir citrinos rūgšties naudojamas vyno pramonėje.
Antioxin W - tai kalio metabisulfito ir askorbininės rūgšties mišinys, puikiai tinkantis kaip antioksidantas vyno pramonėje. Tai specialios proporcijos antioksidantų derinys, savo aktyvumais papildantis vienas kitą. Produktas pasižymi antimikrobiologinėmis savybėmis, užtikrina likutinį deguonies kiekio eliminavimą, t.y. apsaugo nuo oksidacijos.
Kalio metabisulfitas - tai plačiai naudojamas vyno ar misos mikrobiologinis stabilizatorius. Sieros dioksidas iš kalio metabisulfito apsaugo vyną ar misą neleisdamas vystytis pašaliniams mikroorganizmams, taip pat veikia kaip antuioksidantas, apsaugodamas produkto spalvą ir aromatą.